ΜΕ ΔΥΟ ΚΛΙΚ ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙ ΒΕΛΑΚΙ,ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ!

ΜΕ ΔΥΟ ΚΛΙΚ ΣΕ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΔΕΞΙ ΒΕΛΑΚΙ,ΑΚΟΥΤΕ ΤΙΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ!
Από το 2014 στα γήπεδα της Κορινθίας!Ζωντανές μεταδόσεις

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το λουκέτο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα!

 



Το γεγονός ότι από την Τρίτη μπήκε λουκέτο στα ομαδικά σπορ έχει εξοργίσει αρκετούς ανθρώπους του αθλητισμού οι οποίοι με τοποθετήσεις τους στα social media εκφράζουν την αγανάκτηση τους.
Τέσσερις προπονητές ποδοσφαίρου που μάλιστα βρίσκονται σε πόστο και ακαδημιών τοποθετήθηκαν στα προφίλ τους στο facebook. Αναλυτικά…

Νίκος Μανούρας
Ναι ρε κλείστε τον αθλητισμό και τα σπορ σε ανοιχτό χώρο, το ποδόσφαιρο που σε 7 στρέμματα βρίσκονται 22 άτομα διασκορπισμενα, αφού πρώτα έχει γίνει θερμομετρηση και στα αποδυτήρια αλλάζουν τμηματικα και με μάσκες και αφήστε τα ΜΜΜ, όπου σε κάθε δρομολόγιο είναι κονσερβοποιημενοι ο ένας πάνω στον άλλον… Υπομονή κάναμε τόσους μήνες και κουβέντα δεν είπαμε… Αλλά και η υπομονή τελειώνει κάποια στιγμή….
Η κυβέρνηση θέσπισε κάποια πρωτόκολλα για την διεξαγωγή προπονησεων και αγώνων, όπου η συντριπτική πλειοψηφία τα εφαρμοζε γι αυτό και δεν υπήρξε καμιά Ακαδημία ή ομάδα πηγή εξάπλωσης κρουσμάτων. Οπου βρέθηκαν μεμονωμένα κρούσματα απομονωθηκαν. Ας φροντίσει το κράτος να κάνει ελέγχους ποιοι εφαρμόζουν και ποιοι δεν εφαρμόζουν και όσοι δεν τηρούν τα πρωτόκολλα να κλείσουν… Για πάντα.. Αλλά δεν γίνεται να κλείνει ο αθλητισμός που δημιουργεί ισχυρό ανασοποιητικο σύστημα, ώστε να προστατεψουμε μικρούς και μεγάλους από ιωσεις και κυρίως είναι ο τρόπος όπου βελτιώνεται η ψυχολογία των αθλητών μέσα από το παιχνίδι και την άσκηση, όπου παράγεται η ενφορφινη, η ορμονη της χαράς και της ευχαρίστησης. Φυσικά τα μέτρα πάρθηκαν από ανθρώπους χωρίς γνώση του αντικειμένου του αθλητισμού και ελαφρά τη καρδία…

Βαγγέλης Τσιούκας
Τόσους μήνες τηρήσαμε ευλαβικά όλα τα μέτρα. Αποδυτήρια κλειστά. Τα παιδιά να ξεντύνονται έξω. Μιλούσαμε έξω. Τελικά μας κλείνετε γιατί είμαστε έξω. Τόσους μήνες δεν άκουσα σε όλη την Ελλάδα να κολλήσει παιδί σε ακαδημία. Αντίθετα τα σχολεία ανοιχτά. Πλέον αηδιάσαμε και αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι παίζεται με την ψυχολογία των παιδιών. Ντροπή σας.
Μετά από 9 χρονια στην Ακαδημία αισθάνθηκα τόσο άσχημα οσο ποτέ. Ο λόγος;
Ήταν η πρώτη φορά που μια ερώτηση των παιδιών πριν την προπόνηση δεν μπορεσα να την απαντήσω.βΠαιδιά 8 και 10 χρονων ρωτούσαν: Κύριε πάμε σχολείο,κάνουμε γυμναστική,πάμε φροντιστήρια,γιατί δεν μας αφήνουν να έρθουμε εδώ; ”
Γιατί κύριοι δεν βγαίνετε να απαντήσετε εσείς που στερείτε απο τα παιδιά τον αθλητισμό; Μάλλον δεν έχετε κοιτάξει ποτέ στα μάτια ένα παιδί,ποτέ!!!!

Κώστας Γουργούλιας
Ακόμη μια φορά θύμα ο ερασιτεχνικός αθλητισμός και οι ακαδημίες. Πόσο ακόμη να αντέξουμε;;;Επιλεκτικές κινήσεις που μόνο καλό δε κάνουν σε αυτές τις δύσκολες εποχές που βιώνουμε. Ρώτησε κανείς από τους «ειδικούς» αν η άθληση σε εξωτερικούς χώρους βοηθάει στη ψυχολογία των παιδιών και γενικότερα στον ερασιτέχνη αθλητή που το έχει τόσο ανάγκη;
Τους προπονητές πως θα επιβιώσουν μετά από το λουκέτο των ακαδημιών , ενώ πέρυσι καταστράφηκαν ξανά οικονομικά; Δηλαδή , ο ιός θα εξαπλωθεί στα 9 άτομα ανά 150τ.μ σε εξωτερικό χώρο και όχι σε μια αίθουσα ενός σχολείου; Εξωπραγματικές καταστάσεις που μας βάζουν σε τρομερές σκέψεις και μας οδηγούν στο αδιέξοδο. Ας ελπίσουμε οτι τα μέτρα θα ισχύσουν μόνο για ένα μήνα. Υπομονή , αλλά τα όρια πλέον έχουν ξεπεραστεί εδώ και καιρό…!!!

Κώστας Γκαλέας
Η γυμναστική λοιπόν αντιμετωπίζεται εκ νέου με την γνωστή ανάρμοστη συμπεριφορά. Δίχως δεύτερη σκέψη, αν μέσω της ιχνηλάτησης κρουσμάτων οι χώροι εκγύμνασης (γυμναστήρια, αθλητικά σωματεία ανοιχτών/κλειστών χώρων, πάρκα άθλησης κτλ) εμφανίστηκαν ως εστίες του κακού, η αναστολή λειτουργίας επιβαλλόταν. Δεν θα κρύψω την δυσπιστία μου ως προς αυτό, ούτε και την αίσθηση παραλογισμού που αποπνέουν ως έναν βαθμό, αλλά καθώς δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα θέματα, δεν θα εκφέρω άποψη, θα σεβαστώ, όπως όλοι μας άλλωστε, μονάχα τους νόμους.
Αυτό που είναι απροκάλυπτα απαράδεκτο όμως είναι μια διατύπωση μεστή σημειολογικής απαξίωσης που αποδεικνύει την αντίληψη του κράτους για την επιστήμη της γυμναστικής. Η φράση “προπόνηση χωρίς προπονητή” μπορεί να μην είναι το ίδιο γελοία με μια αντίστοιχη φράση του τύπου “μαθηματικά χωρίς μαθηματικό”, είναι όμως σε επίπεδο έννοιας διττά επικίνδυνη τόσο ως προς την επιστήμη της γυμναστικής όσο και ως προς την πρακτική εφαρμογή της.
“Σχετικά με την επιμέλεια του σώματος οι άνθρωποι βρήκαν δύο κλάδους γνώσης, την ιατρική και την γυμναστική, από τις οποίες η πρώτη δημιουργεί την υγεία και η δεύτερη την ευεξία”.
Πλούταρχος, Περὶ παίδων ἀγωγῆς 10D.

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΕΛΑΟΥΖΟ

Βέβαια, το πρόβλημα δεν αγγίζει μόνο τα ομαδικά σπορ. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στα ατομικά σπορ, αλλά και στις ακαδημίες όλων των αθλημάτων.

Για παράδειγμά τα νέα μέτρα έφεραν την αναβολή του Πανελληνίου πρωταθλήματος Μαραθωνίου το οποίο θα διεξαγόταν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε την αντίδραση του κορυφαίου εν ενεργεία Μαραθωνοδρόμου στη χώρα μας.

Ο Κώστας Γκελαούζος έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του: υστυχώς με λύπη μας όλοι οι αθλητές που ετοιμαζόμασταν να τρέξουμε αυτή την Κυριακή ( 8 Νοεμβρίου) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου δρόμου, όπου είχε λάβει τα πρωτόκολλα διεξαγωγής , μάθαμε ότι προχωρήσετε στην εντολή ακύρωσης του.

Παρακαλώ θα ήθελα να επανεξεταστεί άμεσα όχι μόνο η ακύρωση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Μαραθωνίου αλλά και στην συνέχεια όλων αυτών που γίνονται και η κατηγοριοποίηση του στίβου στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Είναι δυνατόν 6 μέρες πριν να ακυρώνετε αγώνα Πανελλήνιου πρωταθλήματος 70 ατόμων που γίνεται μια φορά τον χρόνο και στους οποίους μπορεί να υπάρξει άνετα τρόπος (με τεστ) αποφυγής διασποράς του ιού.

Είναι αδύνατον να μιλάμε για ερασιτεχνικό αθλητισμό στο επίπεδο του πρωταθλητισμού.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να σας γράφω μέτρο προς μέτρο όλη την προπόνηση και την προετοιμασία που έχω κάνει όχι μόνο εγώ αλλά και οι συναθλητές μου γι’ αυτόν τον αγώνα.

Δεν θα μας φτάσει όμως ο χρόνος γιατί θα χρειαστούμε πάνω 2.500 λέξεις για τους τελευταίους 6 μήνες, για τον ένα αθλητή μόνο.

Θα μπορούσα να ξεκινήσω να σας γράφω για τους κόπους και τις θυσίες όλων των αθλητών του Ελληνικού Ερασιτεχνικού Στίβου όπως εσείς τον κατατάσσετε, αλλά δεν θα μας φτάσει πάλι ο χρόνος εάν σκεφτείτε ότι οι 6 μήνες της προηγούμενης παραγράφου είναι απλά το 1/20 αυτης για τους περισσότερους αθλητές.

Θα μπορούσα να κάτσω να σας γράψω για όλα τα παράπονα και τα κακά που μας έχουν βρεί τα τελευταία χρόνια στον Στίβο αλλά και σε όσους κάνουμε πρωταθλητισμό, χάνοντας μέρες , χρόνια , λεφτά, για ένα όνειρο! αλλά πάλι δεν θα μας φτάσει ο χρόνος.

Για αυτό το μόνο που θα σας θυμίσω είναι την περσινή χρόνια, που όταν όλα πήγαιναν καλά, που όταν η διεξαγωγή του Μαραθωνίου Αθήνας ήταν στα καλύτερα της, εσείς ήσασταν όλοι εκει. Είτε σε ένα πόστο, είτε στην τηλεόραση σας, είτε στο γραφείο σας ,και ακούσατε και χαρήκατε για τις επιτυχίες όχι μόνο της διοργάνωσης αλλά και τις επιτυχίες όλων των Ελλήνων Πρωταθλητών.

Ήσασταν εκει και ήμουν και εγώ εκει όταν μιλήσατε για την υπερπροσπάθεια αυτών των αθλητών.

Ήσασταν εκει κύριε Μητσοτάκη και ήμουν και εγώ εκει, στον νυχτερινό αγώνα που έγινε για το συνέδριο της ΝΔ, όπου με συγχαρήκατε και μιλήσαμε για το ποσό δύσκολο είναι αυτό που κάνουμε.

Ελπίζω πλέον να μην πρέπει να σκέφτομαι ότι τελικά έχουμε πέσει θύμα του θεαθήναι και της καλής προβολής.

Ελπίζω να μην με κάνετε να κουραστώ. Να μην μας κάνετε να κουραστούμε.

Ελπίζω να διαβάσετε ότι έγραψα και να καταφέρω να σας αλλάξω γνώμη. Να καταφέρουμε να σας αλλάξουμε γνώμη.

Ελπίζουμε να σας κάνω και να σας κάνουμε να αλλάξετε γνώμη. Έχουμε κουραστεί να κυνηγάμε το φυσιολογικό και να παλεύουμε με το παράλογο.

Ελπίζω οι συναθλητές μου να στηρίξουν τα γραφόμενα μου και να μην σκύψουν για ακόμη μια φορά το κεφάλι, γιατί αυτό δεν αφορά μονο εμάς.

Ελπίζουμε για το καλύτερο".

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

Θέση στο πρόβλημα που δημιουργεί το λουκέτο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό πήρε και η Ένωση Συμμετασχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες η οποία έστειλε επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η οποία αναφέρει: "Αντιλαμβανόμενοι την πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει περιέλθει και η χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και με βάση τις ανακοινώσεις όσον αφορά τα μέτρα για τον ερασιτεχνικό-σωματειακό Αθλητισμό, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες όλου του αθλητικού κόσμου (αθλητές, προπονητές, παράγοντες και γονείς) για το μέλλον του και την εξέλιξη του.

Αρχικά, θα πρέπει να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε διαχωρισμός μεταξύ επαγγελματικού και ερασιτεχνικού Αθλητισμού, αφού ο Αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει κάτω από περιορισμούς και προϋποθέσεις να συνεχίσει σε κάθε επίπεδο.

Επιπλέον, τα νέα μέτρα «παράλυσης» του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών, έχουν σοβαρές συνέπειες τόσο για τους αθλητές όλων των ηλικιών όσο και για τα σωματεία που υπάγονται.

Τέλος, με σεβασμό πάντα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης θεωρούμε αναγκαία την επανεξέταση των περιοριστικών μέτρων για τον Αθλητισμό πάντα με προτεραιότητα την υγεία όλων μας. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω επικοινωνία".

Οι επόμενες ημέρες αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο θέμα και φυσικά περιμένουμε τη θέση που θα ακολουθήσουν οι Ομοσπονδίες και οι Λίγκες.

Ο ΣΕΠΚ πήρε και αυτός θέση για την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει όλα τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, τονίζοντας ότι ο αθλητισμός είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας.

"Μετά την ανακοίνωση των νέων περιοριστικών μέτρων μεταξύ των οποίων και η απαγόρευση της ομαδικής αθλητικής δραστηριότητας μάς προκαλεί προβληματισμό αυτό το νέο λουκέτο στον ελληνικό αθλητισμό. Ο αθλητισμός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, δημιουργεί παιδεία και είναι τρόπος ζωής για πολλούς συμπολίτες μας.

Η απαγόρευση της άθλησης είναι ένα περιοριστικό μέτρο που πλήττει άμεσα προπονητές, αθλητές, και ομάδες με αμφισβητούμενο αποτέλεσμα.

Στην περίπτωση του ερασιτεχνικού αθλητισμού, σε εθνικές και τοπικές κατηγορίες, όταν οι αθλητές ενεργούν στα πλαίσια της ομάδας, η προσέλευση και η συμμετοχή τους ελέγχεται από τον προπονητή, μπορεί να προβλεφθεί η συμμετοχή στην ομαδική δραστηριότητα αφού ο αθλητής έχει υποβληθεί σε τεστ για Covid-19 και είναι αρνητικό. Επιπρόσθετα, ο πιστοποιημένος προπονητής, ο οποίος ακολουθεί και επιβλέπει όλα τα μέτρα πρόληψης, λειτουργεί ως παράγων αναχαίτισης της διάδοσης της πανδημίας σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη αθλητική δραστηριότητα χωρίς προπονητή.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης προτείνει οι ομάδες, οι οποίες ακολουθούν το υγειονομικό πρωτόκολλο και τις οδηγίες της Πολιτείας να προπονούνται λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα (ακόμη και χωρίς διεξαγωγή πρωταθλημάτων, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί), ώστε να διατηρηθεί η ελεγχόμενη αθλητική δραστηριότητα.

Ειδικά στις μικρές ηλικίες είναι περισσότερο επιβεβλημένος ο έλεγχος καθώς το προστατευμένο περιβάλλον μιας ομάδας είναι προτιμότερο από τα πάρκα, τις πλατείες και τις αυλές των σχολείων, όπου τα παιδιά συχνάζουν χωρίς καμία επίβλεψη. Από την στιγμή που τα παιδιά μπορούν να βρίσκονται στις σχολικές αίθουσες, αντίστοιχα μπορούν να έχουν το δικαίωμα στην άθληση